Bármilyen húslevest is készítek, mindegyik főzését úgy kezdem, hogy a húst és/vagy csontot megmosom és felteszem főni annyi vízben, hogy éppen ellepje. Amikor felforrt, leöntöm róla a vizet, ismét megmosom a húst és/vagy csontot, kimosom a fazekat is, és így kezdem el a tényleges leves főzést. Ezáltal a levesünk gyönyörű tiszta lesz. Persze, ezt a műveletet ki is lehet hagyni, de akkor ne felejtsük el a forráskor keletkező habot leszedni a tetejéről. Az ízletes húsleves elkészítésének egyik fortélya az, hogy hosszú ideig főzzük, alacsony hőfokon.
Hozzávalók
1 kg húsos karaj-csont
30 dkg karaj egyben
1 db pici vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 db kisebb zeller
1 db karalábé
fűszerek: só, szemes bors, 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
Elkészítés
- Miután előforraltuk a csontot és a húst, feltesszük főni, kb. 3 liter vízben. Beletesszük a szerecsendiót, sózzuk és fűszerezzük (egy teatojásba beletesszük a fokhagymát, a vöröshagymát és a szemes borsot, és ezt felakasztjuk a fazék szélére úgy, hogy belelógjon az ételbe).
- Forrás után alacsony hőfokra vesszük, és 1,5 órán át gyöngyöztetjük. Ekkor beletesszük a megtisztított, és feldarabolt zöldségeket, és forrás után alacsony hőfokon 1,5-2 órát főzzük (a húslevest soha nem szoktam kevergetni, így a zöldség hiába vaj-puha, nem törik össze). Főzés közben félidőben megkóstoljuk, és ha szükséges, utánafűszerezzük.
Levesbetétként készíthetünk hozzá daragaluskát vagy cérnametéltet (ezeket sosem szoktam beletenni a kész a levesbe, külön adom mellé az asztalra). A főtt húst külön tálaljuk tormával, friss kenyérrel.
A borsnak számos pozitív élettani hatása van, ezekről itt olvashatsz bővebben.
Kedves Egészségtudatos,
Köszönöm a kedves szavakat!
Szuper a kép és a recept is, ki kell próbálni, meg kell tapasztalni ezt az ételt. Javaslom megtekinteni a https://husetelek.wordpress.com/ oldalt.