Karaj receptek

Sült karaj Gravy mártással

Egyben sült karaj, Gravy mártással

 

Hozzávalók

 

1,5 kg csontozott karaj

3 szál sárgarépa

3 szál fehérrépa

1 kis fej zeller

1 fej vöröshagyma

3 + 3 gerezd fokhagyma

2 dl olíva olaj

1-2 dl száraz fehérbor

3 dl alaplé

1-2 evőkanál finomliszt

fűszerek: só, bors, őrölt babérlevél, 2-3 friss rozmaring ág, őrölt kömény

 

Elkészítés

 

  1. Az olajból, fűszerekből (kivéve a sót), és 3 gerezd fokhagymából készítsünk páclevet. Kenjük be vele az egész karajt, és egy éjszakára tegyük be a hűtőbe. Időnként forgassuk meg a páclében, hogy mindenhol alaposan átjárja.
  2. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy serpenyőben pirítsuk meg a hús minden oldalát (oldalanként 1-2 perc).
  3. Tegyük egy tepsibe, öntsük alá a bort, és toljuk be a sütőbe, melynek hőfokát vegyük le 160 fokra. Egy órán keresztül süssük lefedve.
  4. Ezután a megtisztított és feldarabolt zöldségeket szórjuk a hús mellé, ha szükséges öntsünk alá még egy kis bort, és további egy órán keresztül süssük letakarva, majd fólia nélkül pirítsuk 20-25 percig.
  5. A húst vegyük ki a tepsiből, sózzuk meg és a fóliával letakarva addig pihentessük, míg a mártás elkészül.
  6. A zöldségeket a pecsenyelével együtt tegyük egy lábosba (a rozmaring ágakat vegyük ki), szórjuk rá a lisztet és botmixerrel pürésítsük. Ezután öntsük rá az alaplevet, és folyamatos kevergetés mellett addig forraljuk, amíg el nem érjük a kívánt sűrűséget (kb 20 perc).

 

A karajt szeleteljük fel, és a mártással meglocsolva tálaljuk. 

 

forrás: pexeles.com

Köretként rozmaringos burgonyát adhatunk mellé, melynek receptje itt található.

 

Jó étvágyat kívánok!

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!