fotó: pixabay.com
Hozzávalók
1 kg rövidkaraj
10 vékony szelet bacon szalonna
2 dl fehérbor
2 fej vöröshagyma
A töltelékhez
40 dkg gomba
2 evőkanál olívaolaj
2 zsemle
2 tojás sárgája
1 fej vöröshagyma
fűszerek: só, őrölt bors, 1 csomag petrezselyemzöld, őrölt szerecsendió, őrölt gyömbér
Elkészítés
- A zsemlét beáztatjuk.
A megtisztított és felszeletelt vöröshagymát megfonnyasztjuk az olajban, majd rátesszük a vékonyra szeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk, amíg az összes lé elfő róla. - Amikor kihűlt a hagymás gomba, hozzáadjuk a kinyomkodott zsemlét, a tojássárgáját, a petrezselyemzöldet és befűszerezzük a szerecsendióval és a gyömbérrel. Alaposan összekeverjük az egészet.
- A karajt megmossuk, szárazra töröljük, és egy hosszú kés segítségével felszúrjuk (a közepén 2-3 centi széles vágást ejtünk rajta, teljes hosszában). A sütőt előmelegítjük 160 fokra.
- Megtöltjük a karajt a gombás keverékkel. Ha marad belőle, abból kis cipót formálunk, és a tepsibe a hús mellé tesszük. A húst megszórjuk borssal, és egy kevés sóval, majd befedjük a szalonna szeletekkel (ha van maradék töltelék, arra is teszünk egy szelet szalonnát). A megtisztított vöröshagymákat négy felé vágjuk, és beszórjuk a tepsibe a hús mellé. Felöntjük a borral, és letakarjuk alufóliával.
- Betesszük a felmelegített sütőbe, és 3,5 órán keresztül pároljuk. Ekkor levesszük róla a fóliát, és további 30 percig pirítjuk. Miután kivettük a sütőből, szeletelés előtt 20 percig pihentetjük. A legjobb hidegen szeletelni.
Hidegtál részeként is kínálhatjuk, de természetesen főételként, tört burgonyával is tálalhatjuk.
Jó étvágyat kívánok!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: