Töltött karaj

fotó: pixabay.com

Hozzávalók

1 kg rövidkaraj

10 vékony szelet bacon szalonna 

2 dl fehérbor

2 fej vöröshagyma

A töltelékhez

40 dkg gomba

2 evőkanál olívaolaj

2 zsemle

2 tojás sárgája

1 fej vöröshagyma

fűszerek: só, őrölt bors, 1 csomag petrezselyemzöld, őrölt szerecsendió, őrölt gyömbér

Elkészítés

  1. A zsemlét beáztatjuk.

    A megtisztított és felszeletelt vöröshagymát megfonnyasztjuk az olajban, majd rátesszük a vékonyra szeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk, amíg az összes lé elfő róla.
  2. Amikor kihűlt a hagymás gomba, hozzáadjuk a kinyomkodott zsemlét, a tojássárgáját, a petrezselyemzöldet és befűszerezzük a szerecsendióval és a gyömbérrel. Alaposan összekeverjük az egészet.
  3. A karajt megmossuk, szárazra töröljük, és egy hosszú kés segítségével felszúrjuk (a közepén 2-3 centi széles vágást ejtünk rajta, teljes hosszában). A sütőt előmelegítjük 160 fokra.
  4. Megtöltjük a karajt a gombás keverékkel. Ha marad belőle, abból kis cipót formálunk, és a tepsibe a hús mellé tesszük. A húst megszórjuk borssal, és egy kevés sóval, majd befedjük a szalonna szeletekkel (ha van maradék töltelék, arra is teszünk egy szelet szalonnát). A megtisztított vöröshagymákat négy felé vágjuk, és beszórjuk a tepsibe a hús mellé. Felöntjük a borral, és letakarjuk alufóliával.
  5. Betesszük a felmelegített sütőbe, és 3,5 órán keresztül pároljuk. Ekkor levesszük róla a fóliát, és további 30 percig pirítjuk. Miután kivettük a sütőből, szeletelés előtt 20 percig pihentetjük. A legjobb hidegen szeletelni.

Hidegtál részeként is kínálhatjuk, de természetesen főételként, tört burgonyával is tálalhatjuk.

Jó étvágyat kívánok!

Címkék: , ,
Tovább a blogra »