Karácsonyi pácolt karaj

fotó: pixabay.com

Hozzávalók

1 egész rövid karaj csontozva

3 dl száraz fehér bor

2-3 szál friss rozmaring

A páchoz

2 dl szójaszósz

1 dl Worchestershire szósz

2 dl olívaolaj

4-4 evőkanál balzsamecet és barna cukor

5 gerezd zúzott fokhagyma

őrölt bors

A mártáshoz

2-2 evőkanál sűrített paradicsom és szójaszósz

2 dl vörösbor

2 evőkanál barna cukor

1 evőkanál olívaolaj

5 dkg vaj

5 dl alaplé (azzal együtt, ami a hús alatt maradt sütés után)

Elkészítés

  1. A karajt mossuk meg, és papírtörlővel itassuk le róla a vizet.

    A pác hozzávalóit keverjük össze. A húst kenjük be a páccal, majd tegyük egy akkora edénybe, melyben épphogy elfér. A maradék páclét öntsük rá, és letakarva tegyük hűtőbe, 24-36 órára. Időnként forgassuk meg, kenegessük át, hogy a pác mindenhol alaposan átjárja a húst.
  2. A sütőt melegítsük elő 160 fokra. A bepácolt húst a páclével együtt tegyük egy sütőtepsibe, Öntsük alá a bort, és tegyük mellé/rá a rozmaring ágakat. Ezután lefedve pároljuk 2-2,5 órán keresztül (amíg a hús teljesen megpuhul), majd levesszük a fóliát és további 10-15 percig pirítjuk.
  3. Amikor kész a hús, kivesszük a tepsiből, és letakarva pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a mártást.
  4. A tepsiben maradt lét egy edénybe öntjük (ha kevés, alaplével pótoljuk), hozzáadjuk a paradicsompürét, bort és szójaszószt. Botmixerrel keverjük el alaposan, majd szűrjük át. Az olajon karamellizáljuk a cukrot, hozzáöntjük a keveréket és addig forraljuk, míg besűrűsödik. Amikor kész, belekeverjük a vajat.

Friss salátával, krumplipürével tálaljuk.

Az antibakteriális hatású borsról itt olvashatsz bővebben.

Jó étvágyat kívánok!

Címkék: , ,
Tovább a blogra »