Karaj steak Cumberland mártással

fotó: pixabay.com

Hozzávalók

1 kg szarvasgerinc

4-5 evőkanál olívaolaj

5 dkg vaj

2 gerezd fokhagyma

fűszerek: só őrölt bors, rozmaring

A mártáshoz

2 db narancs

1 db citrom

1 kis fej vöröshagyma

1 evőkanál Dijoni mustár

2 dl vörösbor

3 evőkanál ribizli lekvár

3 dl víz

fűszerek: só, őrölt bors, őrölt gyömbér

Elkészítés

  1. A vöröshagymát aprítjuk, a citromot és a narancsot alaposan megmossuk, meghámozzuk, a héját felcsíkozzuk.
  2. Forraljuk fel a vizet, majd tegyük bele a citrus héjakat és a vöröshagymát, 2 percig forraljuk, majd leszűrjük a vizet.
  3. A leszűrt hagymát és a héjakat beletesszük egy edénybe, belecsavarjuk a citrom-, és 1 narancs levét, beleöntjük a bort és hozzáadjuk a mustárt és a lekvárt. Befűszerezzük és addig forraljuk, míg sűrű mártást kapunk.
  4. A húst felszeleteljük, sózzuk borsozzuk. A sütőt előmelegítjük 150 fokra.
  5. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a húsok mindkét oldalát fél-fél percig pirítjuk. Amikor mindkét oldalán kéreg keletkezett, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és a 150 fokos sütőben 10 percig sütjük úgy, hogy 2 percenként megfordítjuk a szeleteket.
  6. A serpenyőben felforrósítjuk a vajat, beletesszük a rozmaringot és a fokhagymát, majd a hússzeleteket is. Párszor megfordítjuk, közben a fűszeres vajjal meglocsoljuk.

Azonnal tálaljuk a mártással, és burgonya krokettet kínálunk hozzá.

A rozmaring forrázatot epebántalmakra fogyaszthatjuk. További érdekességeket a rozmaringról itt olvashatsz.

Jó étvágyat kívánok!

Címkék: ,
Tovább a blogra »