Lassan közeledik a karácsony, ezért most egy ünnepi fogást hoztam. A szarvashús nagyon egészséges, vasban gazdag hús.
fotó. pixabay.com
Hozzávalók
1 kg szarvasgerinc csont nélkül
3 evőkanál olívaolaj
30 dkg füstölt szalonna
fűszerek: só, őrölt bors, kakukkfű
A páchoz
8 dl vörösbor
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
fűszerek: 1-1 evőkanál egész bors és borókabogyó, 1-1 teáskanál tárkony és őrölt rozmaring, 4 db babérlevél
A mártáshoz
2-2 dl vörösbor és áfonyadzsem
1 kis fej lilahagyma
1 evőkanál olívaolaj
5 dkg vaj
fűszerek: só, őrölt- fahéj, szegfűszeg, gyömbér, és bors
A fánkhoz
25 dkg rétes liszt
25 dkg héjában főtt burgonya
2 db tojás
1-1,5 dl tej
fél csomag szárított élesztő
fűszerek: só, őrölt bors, 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
olaj a sütéshez
Elkészítés
- A pácléhez a fűszereket és a bort tegyük egy lábasba és közepes hőfokon forraljuk 20 percen keresztül. Amíg kihűl, a húst tisztítsuk meg a hártyáktól, a hagymákat pucoljuk meg és vágjuk a vöröshagymát 4 felé, a fokhagymákat ketté. A húst tegyük egy olyan tálba, amiben éppen elfér, szórjuk rá/mellé a hagymákat, és öntsük le a kihűtött páclével (úgy, hogy a lé ellepje). Takarjuk le, és tegyük hűtőbe 5 napra. Naponta forgassuk meg a húst.
- Az elkészítés napján vegyük ki a pácléből a húst és itassuk le róla folyadékot. Dörzsöljük be a sóval, borssal és a kakukkfűvel. Egy teflonserpenyőben forrósítsuk fel az olajat, majd süssünk kérget a hús minden oldalára.
- A sütőt melegítsük elő 160 fokra. A kérgesre sütött húst tegyük egy tepsibe, és öntsünk alá 3 dl leszűrt páclevet. Takarjuk le, és pároljuk 90 percen keresztül. A szalonnát vékonyan felszeleteljük.
- 1,5 óra elteltével levesszük a fóliát és a húst beborítjuk a szalonnaszeletekkel. Ismét letakarva sütjük 90 percig (puhulásig sütjük).
- A mártáshoz az olajon megdinszteljük a finomra aprított lilahagymát, beleöntjük a bort, és fűszerezzük. Addig forraljuk, míg kissé besűrűsödik, majd hozzáadjuk a lekvárt és összeforraljuk. A végén keverjük el benne a vajat.
- A fánkhoz a hozzávalókból közepesen lágy tésztát gyúrunk. Lisztezett felületen ujjnyira nyújtjuk, és 5 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk. Letakarva langyos helyen 1 órát kelesztjük.
- Amikor a hús megpuhult, levesszük a fóliát, a sütőt felvesszük 190 fokra, a húst meglocsoljuk az alatta lévő zsiradékkal, és további 15-20 percig pirítjuk. A sütőből kivéve letakarjuk fóliával és 20 percig pihentetjük. Ezután vékonyan felszeleteljük.
- A fánkokat kevés, közepes hőmérsékletű olajban, pár perc alatt megsütjük.
Frissen tálaljuk.
A borókabogyó remek fűszere a vadhúsoknak. Hogy a népi gyógyászatban mire használják, arról itt olvashatsz bővebben.
Eddig ez a recept tetszik a legjobban. Amint lehetőségem lesz rá, megcsinálom. Javaslom megtekinteni a https://fasirt.cafeblog.hu oldalt.