Koreai tésztaétel-Jajangmyeon

Mindig is érdekelt, hogy hogyan készülnek a különféle távol-keleti mártások, melyek annyira ízlenek nekem. Íme egy újabb “leleplezés”:

fotó: pixabay.com

Hozzávalók

50 dkg friss rámen tészta (ez a cérnametéltnél vastagabb, de a spagettinél vékonyabb tészta; pótolható a spaghettini n.3 tésztával)

60 dkg karaj

1 nagy fej vöröshagyma

1 nagyobb cukkini

50 dkg (3 db) burgonya

25 dkg gomba

15-20 dkg fejes káposzta

1 db uborka

1-2 főtt tojás

szezámmag

Pác a húshoz

2 evőkanál rizsbor

fűszerek: só, őrölt bors, őrölt gyömbér

Koreai fekete bab mártás

5 evőkanál fekete bab paszta

5 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál barna cukor

4 evőkanál rizsbor

2-2 dl víz és csirkehúsleves (kockából)

5 evőkanál étkezési keményítő, 4 evőkanál hideg vízben elkeverve

Elkészítés

  1. A megmosott karajról itassuk le a vizet, majd kockázzuk fel. A pác hozzávalóit keverjük össze, és alaposan keverjük át a hússal. 10-15 percet hagyjuk állni.
  2. Ezalatt vágjuk falatnyi kockákra a vöröshagymát, a burgonyát és a cukkinit, a gombákat pedig szeleteljük fel. A káposztát közepes kockára vágjuk, az uborkát vékony csíkokra.
  3. Forrósítsuk fel a wokot, ekkor tegyük bele az olajat, majd a fekete bab pasztát. Folyamatos kevergetés mellett 3 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a cukrot is, és további 2-3 percig pirítjuk. Ekkor az egész masszát kivesszük egy tálkába úgy, hogy az olaj a wokban maradjon.
  4. A visszamaradt forró olajba tesszük a bepácolt húst, és 35 percig pároljuk. Most adjuk hozzá a burgonyát, a hagymát és a cukkinit, és főzzük 5-8 percig. Mehet bele a gomba és a káposzta is, és további 5 percig főzzük (közben sűrűn keverjük). Ekkor beletesszük a félretett fekete bab pasztát, alaposan elkeverjük, majd felöntjük a csirkelevessel, rizsborral és a vízzel. Lefedve főzzük 5-8 percig.
  5. Amikor a hús megpuhult, beletesszük a vízzel elkevert étkezési keményítőt, és ha felforrt, vegyük le a tűzhelyről.
  6. A tésztát főzzük meg előírás szerint.

Uborkával és főtt tojással díszítve tálaljuk.

A gyömbér az erős fűszerek közé tartozik. Gyógyító hatásairól itt olvashatsz bővebben.

Jó étvágyat kívánok!  

Tovább a blogra »