Édes-savanyú Tangsuyuk

Folytassuk kalandozásunkat a koreai ételek birodalmában. Ez az étel kivételesen nem csípős, bár aki szereti, chili szószt adhat hozzá, mártogatósnak.

fotó: pixabay.com

Hozzávalók

1 kg csont nélküli karaj

fűszerek: só, őrölt bors, reszelt gyömbér

1 szál sárgarépa

2 szál újhagyma

20 dkg gomba

fél uborka

A tésztához

1 csésze étkezési keményítő

1 egész tojás

1 evőkanál olívaolaj

olaj a sütéshez

Tangsuyuk mártás

2 evőkanál balzsamecet

1 evőkanál szójaszósz

4 evőkanál cukor

2 dl víz

2 evőkanál étkezési keményítő, 4 evőkanál vízben feloldva

1-2 csipet só

Elkészítés

  1. 1 csésze étkezési keményítőt összekeverünk 1 csésze hideg vízzel, és 1 órára hűtőbe tesszük. Ezalatt előkészítjük a hozzávalókat.
  2. A karajt vágjuk vékony csíkokra, szórjuk meg borssal, és alaposan keverjük össze a gyömbérrel. A zöldségeket vágjuk 2 cm-es darabokra (falat-méretűre).
  3. Egy serpenyőben keverjük össze a vizet, szójaszószt, balzsamecetet, sót és cukrot. Addig melegítsük, amíg a cukor elolvad, majd tegyük félre. A mikor a hús elkészült, akkor fejezzük be.
  4. Vegyük ki a hűtőből a beáztatott keményítőt, a vizet öntsük le róla. Adjunk hozzá 1 evőkanál olívaolajat, és 1 db enyhén felvert tojást, majd kézzel keverjük egynemű masszává. A felcsíkozott húst sózzuk meg, majd forgassuk bele a tésztába.
  5. Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, és 3-4 részletben, adagonként 2-3 perc alatt süssük ki a húst. Ami már megsült, azt tegyük szűrőbe, hogy az olaj le tudjon csöpögni róla. Ha az összes sült hús lecsöpögött, akkor az ismételten felforrósított olajba visszatesszük az egészet egyszerre, és további 3-4 percig sütjük. A végén szűrőbe tesszük, hogy le tudjon csöpögni.
  6. Most forraljuk fel a mártás alapot, tegyük bele a gombát, majd 5 perc elteltével a sárgarépát és a hagymát is. Amíg felforr, keverjük össze a keményítőt a vízzel, és forráskor öntsük a zöldséges mártáshoz. Kóstoljuk meg, ha szükséges, ízesítsük még cukorral vagy balzsamecettel. Miután elzártuk a tűzhelyet, adjuk hozzá az uborkát is, és alaposan keverjük össze.
  7. A húst tegyük egy tálaló tálra, és öntsük rá a mártást.

Frissen, forrón tálaljuk. Chili mártást adhatunk mellé.

A gyömbér számos vitamint tartalmaz, és ismert a fájdalomcsillapító hatása is. Ezen felül több jótékony hatása is van, ezekről itt olvashatsz bővebben.

Jó étvágyat kívánok!

Címkék: , ,
Tovább a blogra »