Mézes-mustáros sült karaj

forrás: pixabay.com

Hozzávalók

1,5 kg csontos hosszúkaraj

6-8 dl tej

5 gerezd fokhagyma

4 evőkanál méz

2 evőkanál Dijoni mustár

fűszerek: só, bors, zsályalevél

5 szelet bacon szalonna

2 dl muskotályos bor

Elkészítés

  1. A karajt megmossuk, majd leitatjuk róla a vizet. Mindegyik borda mellett csontig bevágjuk, majd a csontokat megtisztítjuk az inaktól és hártyáktól. Beletesszük egy mélyebb edénybe, annyi tejet öntünk rá, hogy ellepje a húst, és belerakjuk a tisztított, zúzott fokhagymát. 1 éjszakára hűtőbe tesszük (így sokkal szaftosabb lesz a sült húsunk).
  2. A mézet összekeverjük a csípős mustárral (aki aki szereti a nagyon csípőset, az tehet bele borsot is), és 1 teáskanálnyi morzsolt zsályalevéllel. A mézes keverékkel alaposan bekenjük a papírtörlővel leitatott húst. 
  3. A tepsi aljába leterítjük a bacon szeleteket, erre tesszük a fűszeres húst. Öntünk alá 2 dl fehérbort (vagy vizet), letakarjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben puhulásig pároljuk. 
  4. Ekkor levesszük róla a fóliát, minden oldalát finoman megsózzuk (vigyázzunk, mert a mustár is sós), és 15 perc alatt készre pirítjuk.

Tálaláskor megszórjuk friss zsályalevéllel, és zöldségköretet, friss salátát kínálunk hozzá.

A zsálya illóolajának felhasználásával -amelyet a növény virágzásakor learatott anyagból állítanak elő- muskotály zamatú borokat készítenek. További hasznos tulajdonságairól itt olvashatsz bővebben.

Jó étvágyat kívánok!

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »