Hozzávalók
1,5 kg csontos hosszúkaraj
6-8 dl tej
5 gerezd fokhagyma
4 evőkanál méz
2 evőkanál Dijoni mustár
fűszerek: só, bors, zsályalevél
5 szelet bacon szalonna
2 dl muskotályos bor
Elkészítés
- A karajt megmossuk, majd leitatjuk róla a vizet. Mindegyik borda mellett csontig bevágjuk, majd a csontokat megtisztítjuk az inaktól és hártyáktól. Beletesszük egy mélyebb edénybe, annyi tejet öntünk rá, hogy ellepje a húst, és belerakjuk a tisztított, zúzott fokhagymát. 1 éjszakára hűtőbe tesszük (így sokkal szaftosabb lesz a sült húsunk).
- A mézet összekeverjük a csípős mustárral (aki aki szereti a nagyon csípőset, az tehet bele borsot is), és 1 teáskanálnyi morzsolt zsályalevéllel. A mézes keverékkel alaposan bekenjük a papírtörlővel leitatott húst.
- A tepsi aljába leterítjük a bacon szeleteket, erre tesszük a fűszeres húst. Öntünk alá 2 dl fehérbort (vagy vizet), letakarjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben puhulásig pároljuk.
- Ekkor levesszük róla a fóliát, minden oldalát finoman megsózzuk (vigyázzunk, mert a mustár is sós), és 15 perc alatt készre pirítjuk.
Tálaláskor megszórjuk friss zsályalevéllel, és zöldségköretet, friss salátát kínálunk hozzá.
A zsálya illóolajának felhasználásával -amelyet a növény virágzásakor learatott anyagból állítanak elő- muskotály zamatú borokat készítenek. További hasznos tulajdonságairól itt olvashatsz bővebben.
Jó étvágyat kívánok!
Kedves Egészségtudatos,
Jó étvágyat kívánok az elkészített sült húshoz!
Már a képtől éhes lettem. Szuper bejegyzés, tetszik. Ki kell próbálni. Javaslom megtekinteni a
https://fasirt.cafeblog.hu/ oldalt.