Bármilyen húslevest is készítek, mindegyik főzését úgy kezdem, hogy a húst és/vagy csontot megmosom és felteszem főni annyi vízben, hogy éppen ellepje. Amikor felforrt, leöntöm róla a vizet, ismét megmosom a húst és/vagy csontot, kimosom a fazekat is, és így kezdem el a tényleges leves főzést. Ezáltal a levesünk gyönyörű tiszta lesz. Persze, ezt a műveletet ki is lehet hagyni, de akkor ne felejtsük el a forráskor keletkező habot leszedni a tetejéről. Az ízletes húsleves elkészítésének egyik fortélya az, hogy hosszú ideig főzzük, alacsony hőfokon.
1 kg húsos karaj-csont
30 dkg karaj egyben
1 db pici vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 db kisebb zeller
1 db karalábé
fűszerek: só, szemes bors, 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
Levesbetétként készíthetünk hozzá daragaluskát vagy cérnametéltet (ezeket sosem szoktam beletenni a kész a levesbe, külön adom mellé az asztalra). A főtt húst külön tálaljuk tormával, friss kenyérrel.
A borsnak számos pozitív élettani hatása van, ezekről itt olvashatsz bővebben.