Egyben sült karaj, Gravy mártással
Hozzávalók
1,5 kg csontozott karaj
3 szál sárgarépa
3 szál fehérrépa
1 kis fej zeller
1 fej vöröshagyma
3 + 3 gerezd fokhagyma
2 dl olíva olaj
1-2 dl száraz fehérbor
3 dl alaplé
1-2 evőkanál finomliszt
fűszerek: só, bors, őrölt babérlevél, 2-3 friss rozmaring ág, őrölt kömény
Elkészítés
- Az olajból, fűszerekből (kivéve a sót), és 3 gerezd fokhagymából készítsünk páclevet. Kenjük be vele az egész karajt, és egy éjszakára tegyük be a hűtőbe. Időnként forgassuk meg a páclében, hogy mindenhol alaposan átjárja.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy serpenyőben pirítsuk meg a hús minden oldalát (oldalanként 1-2 perc).
- Tegyük egy tepsibe, öntsük alá a bort, és toljuk be a sütőbe, melynek hőfokát vegyük le 160 fokra. Egy órán keresztül süssük lefedve.
- Ezután a megtisztított és feldarabolt zöldségeket szórjuk a hús mellé, ha szükséges öntsünk alá még egy kis bort, és további egy órán keresztül süssük letakarva, majd fólia nélkül pirítsuk 20-25 percig.
- A húst vegyük ki a tepsiből, sózzuk meg és a fóliával letakarva addig pihentessük, míg a mártás elkészül.
- A zöldségeket a pecsenyelével együtt tegyük egy lábosba (a rozmaring ágakat vegyük ki), szórjuk rá a lisztet és botmixerrel pürésítsük. Ezután öntsük rá az alaplevet, és folyamatos kevergetés mellett addig forraljuk, amíg el nem érjük a kívánt sűrűséget (kb 20 perc).
A karajt szeleteljük fel, és a mártással meglocsolva tálaljuk.
Köretként rozmaringos burgonyát adhatunk mellé, melynek receptje itt található.
Jó étvágyat kívánok!
Kommentek